Ukraina – Ett härligt land!

All-Ukrainan-Faith-Conference

Sitter på en ledig dag och tittar igenom bilder från höstens alla resor jag gjort till olika platser. Har varit i Ukraina 3 gånger sedan sommaren och en av höstens absoluta höjdpunkter var att få vara med på den nationella konferensen som gick av stapeln i Donetsk i Sydöstra delen av landet. Med mellan 10-14000 deltagare under 4 dagar kan det nog anses var den största Evangelikala konferensen i Ukraina.

Glädjen, tron och entusiasmen hos dessa underbar människor är svår att beskriva i ord utan måste upplevas. Donetsk ligger i Donbass området, som har ett av världens största kolgruvedistrikt. Här startade den kommunistiska revolutionen, här hade Lenin sitt största stöd, i Rostov, som ligger i Ryssland ca 10 mil från Donetsk, satte kommunisterna upp den första underjordiska tryckpressen i ett ‘safehouse’ som en förberedelse inför det som skulle komma, här är idag Ukrainas ekonomiska hjärta och ryggrad. Donbass är det folktätaste av alla Ukrainas län och väger tungt i inrikespolitiken idag.

Och här ligger Livets Ord Ukrainas huvud församling med ca 5000 medlemmar i Donetsk, ca 170 församlingar i länet varav ett flertal är fängelseförsamlingar.

Jag minns när vi flyttade till Ukraina –92, till staden Mariopol, ca 10 mil söder om Donetsk, som missionärer så hade man ungefär 2-300 personer i församlingen i Donetsk, då en förhållandevis stor församling men i jämförelse med hur det ser ut idag så må man säga att det är en dröm som blivit verklighet, fantastiskt! Gud är verksam i Ukraina! Fortsätt be för detta härliga land så Gud får göra det Han vill

 

Mats-Jan

Kommentera