Revolution

Det pågår en revolution inom universitets världen som kommer att ge campus kommer mindre betydelse. Stora artiklar i både DN och UNt senaste tiden om svenskar som flyttar utomlands för att läsa på svenska universitet på distans. Min egen son läser tre kurser på 3 olika universitet just nu!

Nu alltså facebook, youtubes edu kanal håller på att totalt förändra hur man studerar, dvs man får ta del av allt materialet och sedan ta poäng och betala för detta.

Sedan är det sociala livet alltid en stor faktor att läsa på campus såklart och det kan aldrig ersättas med e-studier. Om man har följt den ibland heta diskussion som pågår om obligatoriskt kår medlemskap, det avskaffas vid årsskiftet och det skriks mycket om det och det är intressant för det visar att även bland studenterna finns starka konservativa krafter som inte vill ändra på sig utan bekvämt behålla allt som det är och alltid varit.

Den digitala revolutionen skapar alltså en enorm tillgänglighet, professorer och utbildare kommer under helt ny press, globalt jämförande, dvs jag kan jämföra olika utbildningar innan jag väljer, internet skapar också möjlighet att påverka, kårer kanske inte behövs för att försvara stackars utsatta studenter utan det finns möjlighet att ranka kurser offentligt på nätet och helt plötsligt är det demokrati på g, eller rättare demokrati för internet folket. Detta kommer givetvis att ge makt och ekonomi förskjutningar som är svåra att förutse.

Men traditionellt så skapar nonsens flugor beteenden som sedan blir kultur och alltmer seriöst så det blir användbart i verkligheten. Det är det jag tror sker inom utbildningsväsendet nu.

 

Mats-Jan

Kommentera