Mars Hill

Vi besökte Mars Hill i Aten häromdagen och det var intressant. Hem på kvällen och läste om när Paulus kom till Aten och predikade på just Mars Hill vid Areopagen. Detta bibelställe används ofta för att betona vikten av att jobba med kulturen i missionsarbetet och det är det såklart. Men jag gjorde en intressant iaktagelse i Apostlagärningarna och det var att det inte etablerades ngn församling i Aten efter Paulus besök till skillnad från flera andra platser han kom till i Grekland på sin resa där. Filippi, Tessaloniki och Korinth var platser där det blev församlingar men ingenstans i apostlagärningarna står att finna en församling startad i Aten, varför? Jag har inget klart svar på det och detta har säkert de lärda tvistat om genom historien. Skulle vara intressant att höra lite olika synvinklar på detta!

Personligen tror jag att när det övernaturliga elementet, vilket man inte ser ngt av i Paulus besök i Aten, saknas eller uteblir så är det svårt att etablera en församling. Det är den Helige Ande som överbevisar och förändrar människor, inte enbart argumentation och diskussion. Det finns ett element av proklamation i NT av evangeliet som är smort av Anden till att överbevisa människohjärtat på ett sätt som inte riktigt når fram via vårt rationella sinne.

En annan orsak kan vara att Paulus inte träffade ‘förstlingsfrukten’ dvs rätt person som kunde ta emot och bära evangeliet vidare till sin stad och värld.

Ett par personer kom till tro Aten vilket var underbart, men en andra orsak kan kanske vara att Gud ville genom ett inte så lyckat missionsförsök, visa Paulus att man inte kan vara 100% lyckosam hela tiden utan vi går alla igenom perioder där saker och ting inte ser ut att funka som vi förväntat oss.

Men Paulus gav inte upp utan fortsatte till Korinth där han träffade Priscilla och Akvila och där växte en församling fram.

Upp med hakan, vi kan inte förändra hela världen men vi kan förändra en bit av den så låt oss inte ge upp utan lyfta blicken och fortsätta det goda arbetet att predika och sprida Guds rike över jorden.

 

Mats-Jan

En reaktion på ”Mars Hill

Kommentera