Religionsfrihet

Under den senaste årtiondet har vi sett hur vissa totalitära länder har jobbat hårt för att via internationella instutitioner sakta men säkert urholkar och om definierar religionsfrihets begreppet. Detta har legat bra i tiden då fundamentalistisk Islam, ofta kallat Islamism, spridit skräck runt om i världen med självmordsbombare följt av banbullor och domedags predikningar. Detta baseras på en religiös övertygelse som skakar om hela västvärldens ledare och dess sekulariserade delar av befolkningen. För Sveriges humanetiker måste detta vara som att vakna ur en rosa skimrande dröm till en verklighet dom så bekvämt avskaffat som en del av det förflutna som vi ‘upplysta’ har monterat ned och förflyttar från det offentliga till det privata.

Hur ska dom handskas med dessa fenomen? Ofta genom en övertro på att, om du är snäll mot dom så är dom snälla tillbaka-mentalitet. Under tiden arbetar dom totalitära staterna, vilka många är antingen muslimska eller har en muslimsk majoritets befolkning, med att omdefiniera religionsfrihets begreppet. Man vill ändra det, verkar det som, till ett tolerant edict som leder ingenstans därför att allt blir så flytande och relativt, där övergrepp bestäms av hur den tilltalade individen eller gruppen uppfattar det som sägs om dom. Alla som varit med lite i livet vet att uppfattning eller upplevelsen av vad en person säger eller gör uppfattas på väldigt många sätt, vilket passar i en postmodern värld där varje individ själv avgör vad som är rätt och fel för mig. Hur bygger man ett samhälle på dessa grundvalar på långsikt?

I en tidsålder där marknadsgurus förenklar sina budskap för att sälja bättre så gör våra politiker samma sak, ofta inhyrandets samma PR firmor som gör brand byggande PR kampanjer åt Pepsi och Coke. Då blir förenkling ordet för dagen även för politiker. Man använder begrepp som ‘invandrare’ och ‘religiös’ eller ‘fundamentalist’ där man ‘buntar’ ihop människor som man bekvämt satt en label som grupperar dom på. Invandrare är ett sådant mycket tragi-komiskt vi-perspektiv ord. Dvs för mottagande landets invånare är det människor som kommer utifrån, inte talar samma språk, har samma religion, samma hudfärg som landets invånare. Men det finns ingen folk grupp som heter invandrare. Det är perser, kurder, araber, chilenare, finländare etc och alla dessa är många gånger helt väsensskilda i vad dom kommer ifrån, vilken religion dom tillhör etc. Och dessa buntas ihop i ett utryck, invandrare eller nysvenskar.

På samma sätt buntas alla religiösa ihop i två grupper, moderata och fundamentalistiska. Det sist nämnda är det som får västlandet att huka och huttra av fruktan. Det gör att kristna som använder bibeln som fundament för sin tro hamnar i samma grupp som självmordsbombare och det är bisarrt. Nord europernas okunnighet av tro och religion är näst intill komisk, tro betyder inget i deras dagliga utan associeras med att tända ljus i kyrkan i en akt av solidaritet. Att ens tänka tanken att Gud skulle ‘lägga’ sig i deras liv genom att agera i verkligheten genom att styra omständigheter och situationer är helt främmande och till och med skrämmande för många.

Men faktum är att en stor majoritet av jordens befolkning faktiskt ber varje dag med en förhoppning om att Gud ska just gripa in i deras kanske svåra situation. Muslimer ber 5 ggr per dag och Gud är på deras tunga många ggr dagligen. Att vara okunnig är farligt, att framhärda i sin okunskap och säga att den är t.o.m upplyst öppnar dörren för en utveckling som vi ser idag där lamm och lejon stoppas i samma fålla, olja och vatten blandas ihop i en flaska och lagstiftningen i FN av religionsfrihet omdefinieras bekvämt till en form av toleranslag där inte individens frihet längre är viktigt utan mottagarens känslor när dom kanske kritiska orden träffar hans trumhinna och det ger honom då rätten att stämma, gå till domstol för förtal och kanske hets mot folkgrupp eller liknande.

Detta är en skrämmande utveckling som jag personligen har sett utvecklas på nära håll under mina år på missionsfältet och i kontakten med en del FN organisationer.

Låt oss be och arbeta för att våra friheter ska bevaras och inte urgröpas inifrån och leda till ett samhälle som mest liknar en totalitär stat där individen inte längre vågar säga, tycka och tänka det han vill utan av fruktan för repressalier tiger stilla för att inte ‘såra’ någons känslor.

‘Livet är tufft och den som sig i livet ger får livet tåla’

 

Mats-Jan

Kommentera