Privatliv!?

Jag har under senaste veckorna hamnat i en rad diskussioner där politiker, lokalt eller internationellt, hävdar rätten till ett privatliv och allt vad det innebär. Självklart har kändisar och offentliga personer rätt till ett privatliv! Men frågan som måste ställas är ju då vad är privatliv och vad innefattas av den termen. Kort kan man väl säga att privat är allt som inte är av allmänt intresse t ex vad mina barn spelar för dataspel, maten vi äter till middag, samliv med frun/maken, klädsmak och så vidare. Men gränsen för vad som är privat och vad som är offentligt är ju väldigt flytande och den kan inte avgöras av personen ifråga utan av just det, offentligheten. Dvs att Mona Sahlin flyger privatplan på en privat fest är inte en privatsak utan en offentlighandling därför att tidningen skriver om det och därmed är det offentligt. Att sedan säga att jag pröjsar för det själv eller som Sabuni säger att hon inte brukar betala för att gå på någons kalas (lögn, givetvis betalar man bensin, t-bane biljett etc när man åker till en väns kalas, dessutom ger man presenter. Detta avslöjar bara att Sabuni är en snåljåp som låter födelsedagsbarnet betala för att hon ska komma)

En annan person jag stötte på i veckan skrev på sin blogg att den utryckte privata, personliga åsikter och det är ju ett ogenomtänkt sätt att se på det hela. En blogg definieras av Tv och radio styrelsen som ‘databas’ och genom att den är öppet publicerad så är den en del av, just det, massmedia. Den är givetvis offentlig. När jag träffar samma person på köpcentret och vi pratar så bedömer ja gallt han säger som hans, just det, personliga åsikter om han inte utryckligen citerar någon annan! 

Dessutom har vi personval i SVerige och om våra politiker börjar säga en sak ‘privat’ och en annan ‘offentligt’ så kan man fråga sig när man ska rösta, vilken person ska jag rösta på. En människa med flera personligheter har inom medicinen ett speciellt namn!

Slutsatsen måste vara att om jag väljer att bli en offentlig person som är inröstad via en förtroende omröstning baserat på min politiska övertygelse och min person så har man inte mycket av privatliv. Om en KD politiker är otrogen, super sig stupfull och sparkar sönder skyltfönster så kan han inte hävda sedan, ‘jag gjorde det som privatperson’ :), om en vänsterpolitiker skattefifflar så är det inte hans ‘privatperson’ som gör det utan den förtroende valda.

Det verka som om våra kära politiker, både lokalt och nationellt, får ta och lära sig att leva med en nivå avgranskning vi bloggar, twitter, facebook och andra sociala medier och sluta skylla på att ‘det gjorde jag praivat’ för det går inte hem hos oss väljare, vare sig vi är höger eller vänster. Vi kan gasta om integritet och privatliv men faktum är att om en förtroende vald pinkar i rabbatten efter det nattliga krogbesöket och någon filmar så får han finna sig i att det ligger på youtube eller bambuser innnan han har pinkat klart. 

Det går bara att lösa på ett sätt, bli autentisk. Sluta pinka i rabatten och fuska med skatten, snylta på vänner och åka snålskjuts på kändiskapet för idag ligger allt på nätet innan du hinner blinka

 

Mats-Jan

En reaktion på ”Privatliv!?

Kommentera