Som ett barn!

Idag har jag spenderat nästan hela dagen tillsammans med min 6 årige son, vilken underbar tid det är att vara barn. Han frågar och jag svarar, han frågar igen och jag svarar igen, han frågar…

Jesus sa att vi måste vända om och bli som barn om vi ska kunna komma in i Guds rike. Lukas är ett barn, en 6åring. Jag säger till min 16 årige son ibland att enda skillnaden mellan en 6åring och en 16åring är ettan framför 6an! Lukas är oskyldig och enormt nyfiken. Han ska bli rymdforskare när han blir stor. Idag kliade han mig på ryggen på morgonen för jag mutade honom med att jag skulle ge honom ngt om han gjorde det. Han visste inte vad och inte jag heller för den delen. Efter en timme frågade han om vi skulle åka till leksaksaffären och köpa ngt, jag sa att jag inte lovat en leksak, en timme senare undrade han om vi skulle åka till affären och köpa godispåsen till honom som jag lovat, jag sa att jag inte lovat en godis påse utan ngt. Han var fast övertygad att vad pappa lovat skulle han hålla! Det rörde mitt hjärta.

Ett par timmar senare hamnade vi på gränby centrum och jag skulle nu infria mitt löfte, vi lommade iväg först mot ICA kiosken, men jag stannade och sa vi går åt andra hållet istället, jag hade fått en idé. Jag sa att jag ska ger dig något som för hjärnan din att jobba. Han såg GAMe och utropade ‘Ja, ett PS 2 spel, ett billigt i lådan’ (han vet att klia på ryggen inte räcker till en fullprisvariant, se där en bit på vägen i marknadssamhället) men jag gick förbi GAMe och in på akademibokhandeln och 6åringen utropar, ‘Nej, inte en bok, jag hatar att läsa böcker, det suger’ (vokabulär från 16 åringen) Men jag stegade resulut in till barnavdelningen för att få tag på det som just dykit upp i mitt sinne ‘Så funkar det’ böckerna. Nu fanns det inga sådana men väl en ‘Kluringarna i stora vida världen’. 6åringen försökte med en bok om vikingar, en annan om piratologi och ennan som innehåll, just det, delar till att bygga en lastbil, i en bok!! Kreativt minst sagt!

Men jag stod på mig och sakta övertalade jag honom att just denna bok passar både pga innehåll och pris, 69kr på rea, precis vad klia på ryggen kan vara värt.

Ett par timmar senare var det läggdags och fram kommer boken, som först sög, sedan undveks för att nu vara det bästa som hänt honom, för nu skulle han lära sig Matte så han blir bästs i hela nollan på just det, matematik.

Vi lägger oss och sakta läser jag stycke för stycke, tittar på bilder, läser bildtexter. Det börjar mes solsystemet, 6åringen som ska bli rymdforskare studerar varje bild, textruta (fast han inte kan läsa ännu suger han i sig varje bokstav) frågar om hur jorden snurrar, och hur stor solen är i förhållande till jorden. Plötsligt säger han ‘Det tar en månad för månen att snurra runt jorden’ säger 6åringen! Jag tittar förundrat på honom och frågar ‘Hur vet du det?’ han svarar kort ‘Jag bara vet det’!

Vi slår ihop boken och han kurar ihop sig brdevid mig och viskar ‘Pappa. den där boken är super, tack ska du ha!’

Det klart att mitt fadershjärta slår några extra slag! Sedan säger han ‘Idag blir det 6 pussar istället för tre pussar!’ säger han och försvinner upp i sin våningssäng. Vi ber och jag får mina sex pussar och går förundrad in på mitt lilla kontor och tänker:

‘Han vet inget om alla problem i världen, han är oskuldsfull, nyfiken, sökande efter kunskap, förväntansfull på vad framtiden kommer att bjuda honom och jag inser att jag som medelålders pappa har ett enormt ansvar att hålle denna nyfikna, hungriga låga vid liv, nära den och be att Herren ska bevara oskuldsfullheten.

Mats-Jan

En reaktion på ”Som ett barn!

Kommentera