Valet i Ryssland

Intressant att läsa experternas kommentarer i Aftonbladet idag, http://www.aftonbladet.se/nyheter/ryssland/article2412954.ab till Putins roll med Medvedov som President. Ingen av dessa nämner det som mest troligt kommer att ske nämlingen att Duman kommer under Putins säkra hand, att göra om konstitutionen till att lägga maktcentrum hos Premiärministern istället för Presidenten.

Min personliga bedömning är just detta, att Presidenten kommer att fråntas all executive makt och bli en figur typ svenska Kungen, Turkiets och Israels Presidenter. En man av Putins kaliber ger inte ifrån sig makten hur som helst, inte ens till sina ‘vänner’. Putin kommer inte att dra sig tillbaka, utan skapa en maktplatform som inte hindras av några tidsramar. Ryssland har ju exporterat sin enorma skicklighet att manipulera valresultat till många mörkerregimer i världen. Deras snabba övergång till datoriserad val administration har nog också skett med tanke på hur relativt lätt det är att manipulera ettor och nollor jämfört med papper.

Vi har inte sett det sista av Putin på ngt sätt och vis, detta är bara ett steg i jakten på en globalmaktroll som han sökt sedan dag ett vid makten.

 

Älska gud och din medmänniska

Mjs

Kommentera