En resa i tiden!

Nu har jag varit i Jerusalem i 2 dagar, det är en ständig synergi mellan det förflutna, nutiden och framtida händelser. Vi besökte St Johannes Kyrka i byn Ein Kerem, i ett hål i golvet vid ingången till kyrkan finns en mosaik från 400 talet, bysantisk tid. På vägen till Ein Kerem had guiden pekat på en nybyggd, vacker byggnad och berättade att där höll ett High Tech företag till. Processorn i min dator, dual core, kommer från Israel! Men här har kanske det som Israel är mest känt för att göra med det förflutna, Abraham kom till Jerusalem och gav en gåva till Melkizedek, Kung i Salem!

Har just ätit en god lunch på en terras restaurang som heter St Andreas, med en udnerbar utsikt över gamla stan. Här ligger kyrkor och moskeer vägg i vägg, jag ser den västra muren, allt ryms på ett par hektar. Här möts historien och nutiden, gammalt och nytt, spänningarna finns under ytan. Det är nog inte så lätt för en sekulariserad västerlänning att förstå denna plats, den lver liksom sitt eget liv, oberoende av omvärlden. Historiens vingslag hörs och ställs mot modern pragmatism, varför kan ni inte komma överens? Varför inte kompromissa litegrann?

Jag hörhur det gnisslar, som ett skepp förstöjt i en vågig hand, det gnisslar och skaver i förtöjningarna, det fasta står fast, rör sig inte medans skeppet följer vågorna och det skapar spänningar och gnissel. Här möts historien och nutiden!

Så ser jag upp mot oljeberget och det klarnar i mitt sinne. Det var ditt Han kom för att be och lida för våra synder, och det är dit Han kommer! Jesus Kristus vår Frälsare. Han är Frids Fursten, Mäktige Gud som Jesaja beskriver Honom. Han kommer att skapa Frid och glädje i Jerusalem och utöver världen. Vi har vårt hopp i Honom

Kommentera